Murhaniemi
Murhaniemi sijaitsee Kemin edustalla Ajoksen saaren eteläosassa. Murhaniemi on nimestään huolimatta kaunis, luonnoltaan monipuolinen ja suojeltu alue. Nimi juontuu murhasta, joka tapahtui täällä joskus 1600-luvulla. Alue soveltuu mainiosti retkeilyyn ja myös luonto-opetukseen. Laavu sijaitsee retkeilijöiden ylistämällä paikalla avomeren äärellä olevalla kalliolla. Laavun lähellä on lähde, josta puro virtaa mereen. Tämä on uhanalaisen lehtitähtimön sijaintipaikka. Silokallioista voi löytää suojeltuja pallograniittimuodostumia. Murhaniemen itäreunan kaltaiset lehtimetsät ovat nykyään alueella harvinaisia. Mutta alueelta löytyy myös aarniomaista kuusimetsää ja jyhkeää petäjikköä. Tänne kätkeytyy legendaarinen pirtukuusi. Kieltolakiaikana (1919-1932) kuusen latvassa olevalta rankalavalta tähyiltiin rannikolle saapuvia pirtulaivoja ja tulliveneitä. Murhaniemen kaakkoiskärjessä, missä tie päättyy, on kolme kesämökkiä. Saaren eteläpuolella merellä on tuulipuisto, jonka voimalat on pystytetty tekosaariin.
Luonto
Murhaniemen 60 hehtaarin suojelualue on perustettu 1993. Lampaat viihtyvät varjoisassa ja rehevässä lehtometsässä. Ravinnerikkaassa ja kalkkipitoisessa maassa menestyvät muun muassa kämmekät, kielot, kurjenpolvet, metsätähdet, keltanätkelmät, puna-ailakit, oravanmarjat, lillukat, mesiangervot, lehtovirmajuuret ja huopaohdakkeet. Rannoilla kasvaa koivua, tuomea, pihlajaa, leppää, pajua, haapaa ja katajaa. Tyrniä ja mesimarjaa esiintyy paikoin. Rehevillä palstoilla esiintyy vanamoa, metsäimarretta, sudenmarjaa ja ruohokanukkaa. Ylemmällä maastokorkeudella kuusikossa ja männikössä kasvaa mustikkaa. Vieläkin ylempänä kuivissa kivikoissa esiintyy poronjäkälää, variksenmarjaa, mansikkaa, puolukkaa ja vadelmaa. Katajanummilla esiintyy keltakukkaista kultapiiskua ja pietaryrttiä sekä maitohorsmaa. Järviruoko eli ryti tekee matalikoille sankkoja kasvustoja. Kosteikossa kasvaa lisäksi suomyrttiä, myrkkykeisoa, kurjenjalkaa ja vehkaa. Etelärannoilla kasvaa suojeltu, violettikukkainen ruijanesikko. Purppuranpunainen rantakukka valloittaa rantaniityt heinäkuussa. Muita lajeja ovat luhtakastikka, vihvilä, villukko ja hiirenvirna. Alue tunnetaan myös hyvänä sienipaikkana. Linnusto on monipuolinen. Rannoilta voi bongata kahlaajia ja vesilintuja kuten tukkakoskeloita, taivaanvuohia, lapintiiroja ja rantasipiä. Varjoisissa kuusikoissa lymyää metso, laulurastas ja pikkukäpylintu.
Ajoksen kalasatama sijaitsee Murhaniemestä noin kolme kilometriä luoteeseen. Siellä on troolareiden, kalantuoksun, lokkien, laitureiden ja rysien lisäksi myös viihtyisä laavu. Viereisestä kalastajien kylmävarastosta voi ostaa tuoretta kalaa. Kalasataman eteläreunalla on luotsiasema. Oranssinväriset luotsikutterit kulkevat täältä laivoja luotsaamaan. Paikka on nähtävyys sinänsä. Mainittakoon myös, että Ajoksen satamaan, missä turistijäänmurtaja Sammolla on oma laiturinsa, voi ajaa katsomaan laivoja (Mikäli suunnitellun väylän ruoppaustyöt eivät ole alkaneet).
Ajoksessa toimi jatkosodan aikana Suomen suurin sotavankileiri. Paikalla on hautausmaa, jossa lepää 1648 neuvostosotilasta. Hautakiveen on kirjoitettu kaikkien menehtyneiden nimet. Vankileirin rakennuksia on yhä pystyssä ja metsäpolun varresta löytyy yhä sotaromua.