Tiuranen – katse ulapalle

Tiuranen sijaitsee Simojoen suistossa merenpuolimmaisena saarena, noin kaksi kilometriä mantereelta. Se on varsin laaja saari, Pohjois-Eteläsuunnassa noin 2,9 km pitkä ja leveydeltään noin kilometrin mittainen.

Luonto

Tiuranen on hiljainen ja unelias saari, aivan oma maailmansa. Siellä voi todella tuntea villin ympäristön tarjoaman hypyn arjesta todellisille juurillemme koskemattomaan luontoon.

Luonto on monipuolista. Saaressa esiintyy useita eri luontotyyppejä, mm. lehtoa ja arvokkaita merenrantaniittyjä. Kasvillisuus on vyöhykkeistä, sillä eliölajistoon vaikuttavat maankohoamisen lisäksi vedenkorkeuden voimakas vaihtelu, maa- ja merituulet sekä ankarat jääolosuhteet. Saaressa tavataan mm. ruijanesikkoa ja verikämmekkää, merinätkelmää ja käärmeenkieltä. Muita uhanalaisia ja huomionarvoisia lajeja ovat mm. noidanlukot.

Tiurasessa on muutamia mökkejä, joissa vierailee harvakseltaan mökkiläisiä. Saaressa on näkyvissä merkkejä historiasta, kun saari oli kalastajien ja hylkeenpyytäjien majapaikkana. Laajat merenrantaniityt ovat olleet laidunnus- ja niittokäytössä jo vuosisatoja, ja laiduntamisen vaikutukset näkyvät luonnossa vielä tänäkin päivänä.

Tiurasta ympäröivä alue on myös tärkeä lintujen pesimä- ja levähdyspaikka. Se kuuluu arvokkaana elinympäristönä suojeltuun Natura-alueeseen luonto- ja lintudirektiivinsa puolesta.

Asuminen

Mökkimme sijaitsee Tiurasen pohjoispäässä, eli ns. maapäässä, länsipuolella sijaitsevan niemen kärjessä. Ulkopäällä tarkoitetaan saaren eteläkärkeä.

Niemen mantereen puolella on hiekkapohjainen lahti. Meren puolella pauhaa kivipohjainen aava meri, jossa voi nähdä suurien aaltojen vyöryvän kohti rantaa ja lokkien kaartelevan kimmeltävän meren yllä.

Mökkimme ikkunat ovat ulapalle päin. Mökki on pieni, ja siinä on nukkumapaikat kolmelle. Mökissä on yksi huone, jonka nurkassa sijaitsee kerrossänky. Alasänky on parisänky, yläpuolella on sänky yhdelle. Keittonurkassa on tarpeelliset astiat ja keittovälineet, kaasuhella, kaasujääkaappi sekä pieni kellari.  Tuvassa on myös ruokakalusto sekä vaatesäilö. Tupaa voi tarvittaessa lämmittää kaasulämmittimellä.

Sauna on aivan uusi kotasauna ja sijaitsee hiekkapohjaisen lahden rannalla, johon ilta-aurinko paistaa ihanasti. Pihapiirissä sijaitsevat myös ulkokeittiö, vanha mökki, joka toimii lähinnä varastona, sekä liiteri ja uusi ja vanha ulkohuussi.

Lampaat ja paimenen tehtävät

Tiurasessa laiduntaa noin sata uuhta, eli lammasnaarasta. Paimenen tehtävänä on tarkkailla laidunpainetta ja aitojen kuntoa päivittäisellä kierroksella.

Lammas kesyyntyy helposti ja luottaa ihmiseen. Varsinkin herkkujen perässä lampaat kulkevat ihmisen perässä vapaasta tahdostaan. Yksi paimenen tärkeistä tehtävistä on rapsutella lampaita, jotta yhteys eläimiin säilyisi eivätkä ne kovin villiintyisi. Paimenen toivotaan kirjoittavan myös päiväkirjaan.

Joskus lampaat loukkaavat itsensä saaressa. Silloin tällöin saarissa syntyy myös yllätyskaritsoja, ja synnytyksissä voi ilmetä ongelmia. Kaikista havainnoiduista pulmatilanteista paimenen tulee ilmoittaa välittömästi Pyryn vastaavalle hoitajalle.  Päiväkirja on tärkeä väline paimenelle josta voi myös seurata laitumen ja eläinten aiempia sattumuksia ja tapahtumia. Paimen saa myös halutessaan pitää blogia johon voi liittää kuvia ja tekstiä paimenviikon ajalta.

Näiden leppoisien tehtävien ohessa paimenella jää reilusti aikaa vaikkapa taiteen tekemiseen, lukemiseen, runoiluun, valokuvaamiseen, päiväuniin, joogaan, kalastamiseen, eläin- ja kasvilajien bongaukseen… tai ihan vain oleiluun ja elämästä nauttimiseen.

Leveys
1km

Pituus
2,9km