Paimenlomalla luvassa on rapsuttelua ja pötköttelyä

Paimenloma ei ole työleiri, se on ensisijaisesti loma. Tehtäviisi kuuluu lammaskatraan päivittäinen tarkkailu, osassa saarista lammasaidan kunnon tarkastus, päiväkirjan pitäminen ja tärkeimpänä kaikista rapsuttelu, jotta lammasystävämme pysyisivät kesyinä. Muun ajan voit vaikkapa unelmoida, pohdiskella, lauleskella, pötkötellä ja ihan vain olla. Kohteet soveltuvat erinomaisesti myös esimerkiksi joogaamiseen ja luovaan työhön.

Paimenlomalla majoitut perusvarustetussa mökissä jossakin Perämeren upeista saarista, joko yksin tai pienellä porukalla. Kohteesta riippuen mökkeihin voi majoittua 2-4 henkilöä, lisäksi pihalle voi halutessaan pystyttää teltan tai riippukeinun.

Viikkohinta 600€-800€ (henkilömäärästä riippuen) sisältää mökin käytön, käyttövedet, aurinkosähkön käytön, venekuljetukset saareen sekä perehdytyksen oppaan tehtäviin.

Et tarvitse aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä, ja mukaan voi hyvin tulla myös lapsia. Alle 12-v lapsilta ei peritä lomasta maksua.

Paimenlomalla olet mukana edistämässä luonnon monimuotoisuutta

Hoitoalueet sijaitsevat Kemin edustan saarissa. Useimmat alueemme ovat suojeltuja tai muuten arvokkaita, esimerkiksi maisemallisesti tai historiallisesti. Osa saarista on lyhyen venematkan päässä Kemin kaupungista, osa kauempana ulapalla.

Saaria on käytetty Perämerellä laiduntamiseen jo pitkään. Saarissa ei tarvittu aitoja ja ne olivat myös pedoilta suojassa. Kalastajat ottivat usein ulkosaariin perheensä ja kotieläimensä mukaan kesäksi. Laiduntaminen muutti ympäristöä pysyvästi.

Kun entiset laidunmaat ja pienet niityt eli niin sanotut perinnebiotoopit eivät enää ole laidunkäytössä tehomaatalouden myötä, on samalla katoamassa suuri määrä niillä viihtyviä lajeja. Entisten laidunmaiden lajisto kuuluukin vuonna 2019 julkaistun uhanalaisarvion eli Punaisen kirjan mukaan Suomen uhanalaisimpiin. Merenrantaniityt, joita pääasiallisesti laidunnamme kuuluvat Suomen uhanalaisimpiin luontotyyppeihin.

Luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää laiduntamalla. Monimuotoisuus eli lajikirjo ei säily ilman hoitamista, eli ihmiskäden kosketusta tai laiduneläimiä. Laiduntamisen ansiosta Perämeren saarten maisema on avartunut ja selkeytynyt. Kasvisto on muuttunut ja saarissa on nyt paljon kukkia, marjoja, perhosia ja lintuja.

Varaa loma